ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ - O NOYΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΜΗΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ
O NOYΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΡΜΗ


Να γίνεις ψηλότερος από κάθε ύψος και χαμηλότερος από κάθε βάθος και να συλλάβεις μέσα σου τις αισθήσεις των δημιουργημάτων, της φωτιάς, του νερού, του ξηρού και του υγρού, θεωρώντας πως ταυτόχρονα υπάρχεις παντού - στη γη, στη θάλασσα, στον ουρανό, - και πως ακόμα δεν έχεις γεννηθεί βρισκόμενος μέσα στην κοιλιά της μητέρας σου, πως είσαι νέος, πεθαμένος, πως ζεις μετά θάνατον.

Κι όλα αυτά, αφού συλλογιστείς ταυτόχρονα, τους χρόνους, τους τόπους, τα πράγματα, τις ποιότητες και ποσότητες, τότε μπορείς να κατανοήσεις τον θεό.


Εάν όμως κλείσεις την ψυχή σου μέσα στο σώμα και την εξευτελίσεις και πεις: "τίποτα δεν κατανοώ, τίποτα δεν μπορώ, φοβάμαι την θάλασσα, δεν έχω δύναμη να ανεβώ στον ουρανό, δεν ξέρω ποιος ήμουν, δεν ξέρω ποιος θα είμαι", τότε τι σχέση έχεις με τον θεό;
Διότι τίποτα δεν μπορείς να κατανοήσεις απ'τα ωραία κι αγαθά, αφού είσαι λάτρης του σώματος και κακός.

Διότι η πλήρης κακία είναι η άγνοια του θεϊκού, ενώ το να μπορείς και να επιθυμείς και να ελπίζεις πως θα τον γνωρίσεις, αποτελεί τον ίσιο και εύκολο δρόμο, που οδηγεί στο κατ'εξοχήν Αγαθό.

Καθώς θα πορεύεσαι, θα τον συναντήσεις παντού και θα σου φανερωθεί παντού, όπου κι όταν εσύ δεν το αναμένεις - όταν είσαι ξύπνιος, όταν κοιμάσαι, όταν πλέεις, όταν πορεύεσαι, στη διάρκεια της νύχτας, της ημέρας, όταν μιλάς, όταν σιωπάς.


Διότι τίποτα δεν υπάρχει, που να μην είναι Αυτός.
Μετά λες:"αόρατος ο θεός;".
Πρόσεξε τι λες. Και ποιος είναι περισσότερο φανερός απ'Αυτόν;

Για τον λόγο αυτόν δημιούργησε τα πάντα, ώστε να τον βλέπεις μέσα απ'όλα. Διότι τίποτα δεν είναι αόρατο, ούτε κι απ'τα άϋλα.

Ο νους (
της ψυχής) κάνει την εμφάνιση του μέσα από την νόηση κι ο θεός (νους δημιουργός) μέσα από τη δημιουργία.

σημ: ο Άνθρωπος δεύτερος θεός Ζωή και Φως εισερχόμενος στην κτιστή δημιουργία τον Όγδοο Ουρανό του κτιστού Νου δημιουργού  "αδερφού" του, έγινε κι αυτός από Φως που είναι Νους με Άγιο Λόγο, και εικόνα της ζωής με τις δικές του ψυχές που φέρουν τον δικό του Άγιο Λόγο που είναι Ουσιωδώς όμοιος με το Αρχέτυπο Αδιαίρετο Πανάγαθο Πνεύμα, Ζωή και Φως.

Αυτά σου έχουν φανερωθεί μέχρι τώρα, Τρισμέγιστε.

Όσον αφορά δε τα υπόλοιπα, συλλογίσου τα μόνος σου με τρόπο παρόμοιο και δεν θα διαψευτείς.


σημ: ποια είναι τα υπόλοιπα; ο Αληθινός απεριόριστος κόσμος του Πανάγαθου Φωτός με τα δικά του φωτεινά όντα τις Δυνάμεις. Εκεί απ'όπου προέρχεται και ο Άνθρωπος.

morfeas sky............
...........................
Υπάρχουν δύο θάνατοι. Ο πρώτος αποτελεί χωρισμό του σώματος από τα άλλα δύο, δηλ. απο την ψυχή και τον νου, και συμβαίνει εντός της γης. Ο δεύτερος θάνατος είναι χωρισμός του νου από την ψυχή και συμβαίνει στην σελήνη.Υπάρχει βέβαια και η αντίστροφη διαδικασία, λέγει ο Πλούταρχος: ο ήλιος σπέρνει νόες στην σελήνη και εκείνη διαμορφώνει από αυτούς ψυχές. Όταν αυτές πέσουν στη Γη, αποκτούν σώματα. 


Η σελήνη λοιπόν είναι το μόνος μέρος του κόσμου μας που λαμβάνει όσο και δίνει. Επομένως, αποτελεί το μεσαίο στάδιο στην διαδικασία της οντογένεσης

Ο νους, λέγει ο Πλούταρχος, στο «Περί Σωκράτους Δαιμόνιου», μοιάζει σαν σημαδούρα προσαρτημένη στην κορυφή, η οποία επιπλέει στην επιφάνεια (της θάλασσας = γίγνεσθαι) ακουμπώντας στο κεφάλι του ανθρώπου, ενώ εκείνος μοιάζει σαν βουλιαγμένος στον βυθό. Και κρατώντας ορθή την ψυχή την βαστά για όσο καιρό εκείνη τον υπακούει και δεν κυριαρχείται από τα πάθη. Το τμήμα, λοιπόν που μένει βυθισμένο στο σώμα λέγεται ψυχή, ενώ το τμήμα που δεν υπόκειται σε φθορά οι πολλοί το αποκαλούν νου και νομίζουν ότι βρίσκεται εντός τους, όπως νομίζουν ότι είναι μέσα στους καθρέφτες τα είδωλα της αντανάκλασης. (Ύλη).

Όσοι, όμως έχουν ορθή αντίληψη το αποκαλούν δαίμονα (ο Ανώτερος αγαθός εαυτός) που βρίσκεται εκτός τους. (εκτός της Ύλης, φωτιά, αέρας, γη, νερό).

ο Πλάτων στον «Τίμαιο» μας λέγει ότι το κυρίαρχο μέρος της ψυχής, οφείλουμε να σκεπτόμαστε ως εξής για αυτό: ο θεός το έδωσε στο καθένα μας ως δαίμονα για να κατοικεί στην κορυφή του σώματός μας, να μας ανυψώνει από τη γη και μας φτάνει μέχρι τον ουρανό, δεδομένου ότι θεωρούμε δικαιολογημένα πως είμαστε ουράνια όντα και όχι γήινα.


Όταν, λοιπόν, τα τρία τούτα συναρμοστούν λέγει ο Πλούταρχος, το σώμα η γη, την ψυχή η σελήνητον νου ο ήλιος, παρέχει τη γέννηση του ανθρώπου, όπως από την άλλη μεριά στη σελήνη το φέγγος. 
Όσο για τον θάνατο που πεθαίνουμε, ο ένας, ο πρώτος, κάνει τον άνθρωπο αντί για τρία να αποτελείται από δύο μέρη – την ψυχή και τον νου, ο άλλος, ο δεύτερος θάνατος, αντί για δύο μέρη κάνει τον άνθρωπο να αποτελείται από ένα μέρος – τον νου. 

morfeas sky

Σχόλια

 1. Τελικά η σελήνη είναι φυσικό σώμα η τεχνητό...ρωταώ γιατί βάση των φυσικών νόμων είναι πιο εύκολο να αποδείξης οτι δεν υπάρχει,λόγω της θέσης που βρίσκεται....Απλά για να ξέρουμε με τι δεδομένα βαδίζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Renos Renos
  Αν ο άνθρωπος όντως πήγε στο διάστημα και πάτησε στην σελήνη τότε ναι συμφωνώ ότι είναι τεχνητός δορυφόρος, αναφέρεται και στα αρχαιοΕλληνικά κείμενα, ότι πριν δεν υπήρχε η σελήνη αλλά εμφανίστηκε μετά φέροντας ταυτόχρονα κατακλυσμούς στην Γη λόγω της αλλαγής βαρύτητας ανάμεσα στα δύο ουράνια σώματα.
  Βασικά δεν πιστεύω ότι πήγαν στην σελήνη οι άνθρωποι.
  Όλα όσα μας λένε είναι ψέματα. Πέραν της ατμόσφαιρας σε τροχιά γύρω της είναι αδύνατον να πετάξουν οι άνθρωποι.
  Σου δίνω δύο εκδοχές και εσύ επιλέγεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άρα έχουμε περιορισμό κατά κάποιο τρόπο,ηθελημένα η όχι απο κάποιους....και δέν μπορούμε να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα,οπότε μένουμε στάσιμοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Renos Renos
  Ασφαλή συμπεράσματα βγάζουμε όταν ερευνούμε τας γραφάς επί παντός επιστητού, και δεν δεχόμαστε τίποτα ως αλήθεια αν πρώτα δεν υπάρχει αγαθή πρόθεση εκ μέρους μας και βέβαια με οδηγό το ένστικτο μας.
  Τα συμπεράσματα που βγάζουμε είναι ότι κάποιοι που εξουσιάζουν τον πλανήτη μας θέλουν ένα τυφλό κοπάδι..και ότι συνεπάγεται αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου