ΚΥΜΒΑΛΕΙΟΝ : ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΥ ΕΡΜΗ ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣΚυμβάλειον: Το θρυλικό απόκρυφο βιβλίο του Ερμή Τρισμέγιστου που γλίτωσε από την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

Ένα από τα λίγα
ερμητικά κείμενα που σώθηκαν από την πυρκαγιά της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και κατά κάποιο τρόπο θεμελίωσε τις βάσεις των διαφόρων φιλοσοφικο-εσωτερικών ρευμάτων μέχρι τις ημέρες μας, είναι το λεγόμενον Κυμβάλειον. Εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα (το 1908) από μία ομάδα ατόμων που αποκαλούνται "οι 3 μύστες". Περιέχει τις Αρχές του Σύμπαντος, τους επτά Aρχικούς Νόμους που διοικούν τα πάντα και που μετέδωσε στους ανθρώπους σαν Υψηλή Διδασκαλία ο θεός Ερμής.

Γι' αυτόν το λόγο το σύνολο των διαφόρων εσωτερικών Διδασκαλιών που βασίζονται σ' αυτές τις Αρχές, από την αρχαία ελληνική εποχή ως σήμερα, λέγεται Ερμητισμός, δηλαδή η Επιστήμη του Ερμή . Όμως οι ρίζες του κειμένου αυτού δεν σταματούν στα χειρόγραφα της Αλεξάνδρειας αλλά χάνονται πιο βαθιά στην ομίχλη της ιστορίας. Οι ιστορικές και φιλοσοφικές αναφορές που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες για το κείμενο του Κυβαλείονα (έτσι τον αποδίδουν), οι Ρωμαίοι και οι μεσαιωνικοί αποκρυφιστές, κατευθύνονται στην Αίγυπτο, πριν από τις Δυναστικές Εποχές, όταν βασίλευε ο θεός Θωθ, δηλαδή ο Ερμής ο Τρισμέγιστος. 


Ο Ερμής έγινε γνωστός στη Δύση κατά την Αναγέννηση όταν ο Μαρσίλιο Φιτσίνο μετάφρασε στα λατινικά το (Ελληνικό) κείμενο των σωζόμενων ερμητικών γραπτών, γνωστών σήμερα ως Hermetica ή Corpus Hermeticum. 

Το (Eλληνικό) κείμενο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αλχημιστές της εποχής και κρατούνταν μυστικό, οπότε η ετυμολογία της "ερμητικής γνώσης" και της λέξης "ερμητικός" προέρχεται από εδώ. (από το Eλληνικό κείμενο)

Γνωστότερο γραπτό που αποδίδεται στον Ερμή τον Τρισμέγιστο είναι ο Σμαραγδένιος Πίνακας (αγγλ. Emerald Tablet). 


Τα γραπτά του Ερμή υποτίθεται πως διδάσκονταν στους μύστες από τους Αιγυπτίους ιερείς πολύ πριν από την εποχή του Πλάτωνα. Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ηλικία τους αλλά η απώτατη καταγωγή τους χάνεται στη φαραωνική Αίγυπτο.

Ωστόσο κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή οι διδάσκαλοι του Ερμή του Τρισμέγιστου εξελληνίστηκαν και απέκτησαν έναν λιγότερο πρακτικό και πιο φιλοσοφικό χαρακτήρα, επικεντρωμένο στο μυστικισμό και την αλχημεία ως οδό για τη θεουργία. 


Έτσι προέκυψε ο ερμητισμός, ως κίνημα των κατώτερων κοινωνικών τάξεων της κατεχόμενης Αιγύπτου, το οποίο διαδόθηκε ευρύτατα στη ρωμαϊκή Ανατολή κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

Οι Έλληνες που είχαν σπουδάσει στην Αίγυπτο και αλλού ήταν γνώστες των γραπτών του Ερμή του Τρισμέγιστου, αλλά δε μιλούσαν ανοικτά για αυτά τηρώντας όρκους μυστικότητας.


Οι εσωτεριστές φιλόσοφοι και Σοφοί όλων των εποχών μίλησαν για τέτοιες αρχές με διαφορετικά ονόματα και Σύμβολα, που ανακεφαλαιώνονται στο Ερμητικό κείμενο του Κυμβαλείονα. Αυτοί έλεγαν ότι όποιος γνώριζε και τις εφάρμοζε πιστά θα μπορούσε να καταλάβει και να ερμηνεύσει τους Νόμους σ' όλο το φάσμα του Σύμπαντος, στις επτά εκδηλώσεις του (Επτά Ουρανοί) επειδή κατείχε το μαγικό κλειδί της Επταπλής Σοφίας.

Ας δούμε περιληπτικά ποιες είναι αυτές οι αρχές για τις οποίες μίλησαν, οι αρχαίοι Μύστες-Σοφοί και πώς εκφράζονται και λειτουργούν μέσα στο Σύμπαν μας.


Α. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


Διαβάστε τα Ερμητικά κείμενα για να κατανοήσετε τα πάντα:
ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ
Α. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

΄΄ΤΟ ΟΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΣ, Το Σύμπαν είναι Νοητικό.΄΄

Αυτή η Αρχή εμπεριέχει την αλήθεια ότι " Όλα είναι Νούς." Εξηγεί ότι ΤΟ ΟΛΟΝ το οποίον είναι η Ουσιαστική Αλήθεια συνεπάγεται όλων των εξωτερικών εκδηλώσεων και φαινομένων τα οποία είναι γνωστά με όρους όπως:

Το Υλικό Σύμπαν, τα Φαινόμενα της Ζωής, Υλη, Ενέργεια, και,
κοντολογίς, όλα όσα είναι φαινόμενα των φυσικών μας αισθήσεων είναι ΠΝΕΥΜΑ το οποίο καθαυτό είναι ΑΚΑΤΑΛΗΠΤΟ και ΑΜΟΛΥΝΤΟ, αλλά το οποίο μπορεί να θεωρείται και να εκφράζεται σαν ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ, ΑΠΕΙΡΟ, ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΝΟΥΣ. 

σημ: ο θνητός άνθρωπος της Γης ως ζωντανός αργανισμός φέρει μεν το πνεύμα αλλά το πνεύμα αυτό διαχωρίζεται από την ενότητα του ΟΛΟΝ στον κατώτερο και πιο κατωφερή ουρανό της Γης, το οποίο πνεύμα συνεργάζεται με το θνητό σύνθετο ανθρώπινο σώμα (από φωτιά, αέρα, γη, νερό) το οποίο εκδηλώνεται με τις άλογες αισθήσεις του, διότι αυτό είναι η Υλη, ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ και τα πιο κατωφερή βαριά στοιχεία η γη και το νερό ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΛΟΓΙΚΗ, δεν μπορούν να δεχτούν τον Αδιαίρετο Νου και Λόγο της ανθρώπινης ψυχής και να γίνουν η νοερή ζωή,  γι'αυτό και ονομάζονται άλογα στοιχεία και σκότος, , που δεν φέρουν τον λόγο-λογική άρα δεν φέρουν την ζωή, και απλά πεθαίνει και αναγεννάται καθημερινά το σώμα μέχρι να αλλοιωθεί με την φθορά.

Το νοερό πνεύμα (φωτιά-αέρας) ο αισθητός θεός που πήρε την νοητή ζωή από το Νου της ψυχής και έγινε η νοερή ζωή, δίνει στο ανθρώπινο σώμα της Γης (γη-νερό=σκότος που δεν μπορεί να δεχτεί το Λόγο της ψυχής) έναν επεξεργαστή εγκέφαλο που επεξεργάζεται τα αισθητήρια όργανα του σώματος, (γη-νερό) τις άλογες αισθήσεις, και η λογική του (φωτιά-αέρας) όταν οδηγείται από αυτές γίνεται ένα άλογο ανθρώπινο ζώο.

Ενώ όταν η καρδιά η ανιδιοτελής αγάπη (νοερό πνεύμα-αέρας) οδηγείται από το Νου και λογική της φωτιάς, (φωτιά-αέρας ο αισθητός θεός) έρχεται σε επαφή με το ανώτερο και θεϊκό, και οδηγείται από αυτό που βρίσκεται κοντά στο θεό το Νου της ψυχής.

Στον εγκέφαλο του σώματος δόθηκε επίσης μία μνήμη που διαθέτει και διαχωρίζει αυτές τις πληροφορίες που λαμβάνει από το σώμα της σάρκας (γη-νερό) σε παρελθόν-παρόν-μέλλον, ενώ δεν υπάρχει ο χρόνος, και κινείται στην πραγματικότητα της Γης με οδηγό αυτές τις άλογες αισθήσεις, και αυτές τις πληροφορίες των αισθήσεων που λαμβάνει και αποδέχεται ως λογική και πραγματικότητα, οδηγούν τον άνθρωπο της Γης ολοένα και πιο βαθιά μέσα στην άλογη Υλη, τον πλήρη διαχωρισμό του από την ολότητα, μέχρι την μονομερή εγωϊστική ατομικότητα του "έχω" και του "εγώ", και όχι του "έχουμε" και του "εμείς". 


Επίσης εξηγεί ότι όλος ο φαινόμενος κόσμος ή σύμπαν είναι απλά μια Νοητική Δημιουργία του, από ΤΟ ΟΛΟΝ, η οποία υπόκειται στους Νόμους των Δημιουργημένων Πραγμάτων, 

σχόλιο: κάθε ουρανός από μόνος του και κάθε κόσμος όπως στον πλανήτη ουρανό της Γης, κάθε θεότητα, κάθε ψυχή, και κάθε οντότητα που γεννιέται, υπόκειται στους νόμους που βάζει το ΟΛΟΝ..ο δεύτερος Νους δημιουργός) 

και ότι το σύμπαν σαν ολότητα, (Οκτώ Ουρανοί) και στα μέρη του (γαλαξίες, ηλιακό σύστημα, πλανήτεςή στις μονάδες,(μονάδες είναι οι ψυχές, αλλά και όλα τα όντα που γεννιούνται από τις ψυχές), έχει τη δική του ύπαρξη στο Νου, η οποία δίνεται από ΤΟ ΟΛΟΝ.

σχόλιο: Ο Νους-Ουρανός δημιουργός είναι το Πυρ και Πνεύμα το οποίο ενυπάρχει πανταχού παρών και τα πάντα πληρών διότι ενυπάρχει παντού εξωτερικά και εσωτερικά του κάθε Ουρανού-σύμπαντος-κόσμου, ενυπάρχει σε κάθε ον, σε κάθε ψυχή, και σε όλα τα όντα που γεννιούνται από τις δικές του ψυχές οι οποίες φέρουν το δικό του πνεύμα.

Κι εμείς τον δημιουργό αυτού του σύμπαντος των Επτά Ουρανών όπου συμβαίνει το γίγνεσθε της εικόνας της ζωής, τον κατανοούμε ως ενέργεια, (Αιθέρας), και επειδή τον νοούμαστε με το Νου τον λογιζόμαστε νοητά, άρα τον αντιλαμβανόμαστε ως Νοητό θεό.

Ο ίδιος όμως ο δημιουργός του σύμπαντος αντιλαμβάνεται αλλιώς τον εαυτό του, την όμοια ουσία του. Διότι εμείς είμαστε εκτός από Νους και ψυχή και από τα άλλα τέσσερα στοιχεία της Υλης, οπότε με σώμα δεν μπορούμε να δούμε το ασώματο και νοητό.

Και διαχωρίζεται το ΟΛΟΝ σε Επτά Ουρανούς και σε μέρη των ουρανών, ανάλογα με την σύσταση του κάθε ουρανού και των μερών του, αλλά και σε Μονάδες (κτιστές ψυχές) που εμπεριέχουν το δικό του πνεύμα για να ενωθούν με τα είδωλα της Υλης και να τα δώσουν την νοερή ζωή.

Οι ψυχές είναι η ενέργεια της κίνησης, και ότι κινείται είναι η ζωή, και φέρουν το πνεύμα αυτού του ουρανού, του θεού δημιουργού στον οποίο ανήκουν, και ότι κινείται και φέρει το πνεύμα είναι η νοητή ζωή, οι ψυχές, και απλά συνεργάζονται με το δοχείο της Υλης για να δίνουν τη νοερή ζωή στα είδωλα που γεννιούνται στην μήτρα της ψυχής, και οδηγούνται με το πνεύμα που ενυπάρχει στις ψυχές και συνεργάζεται με αυτό που εμείς ονομάζουμε ως φύση, ως πνεύμα της φύσης των πλανητών. Γι'αυτό και όλα τα άλογα έμβια ζώα κάνουν το ίδιο ακριβώς, διότι οδηγούνται από το πνεύμα της φύσης.

σχόλιο: οι κτιστές ψυχές δεν φέρουν την ελεύθερη επιλογή όπως οι ανθρώπινες ψυχές, και τα ανθρώπινα είδωλα-όντα που γεννιούνται.

Η κάθε ψυχή φέρει την ταυτότητα το γένος και το είδος των αριθμών για να γεννηθούν στην μήτρα της ψυχής τα σώματα της σύνθετης Υλης, που μπορούν να γίνουν η ζωή, και όλα παίρνουν σχήμα και μορφή που μπορούν να δώσουν οι αριθμοί...μιλάμε για κανονικό matrix.

Tα ανθρώπινα σώματα-είδωλα που γεννιούνται στον δικό μας πιο κατωφερή κόσμο είναι από φωτιά, αέρα, γη, νερό, και εμείς ζούμε βλέπουμε και κινούμαστε έχοντας την ύπαρξή που μας δίνεται μέσα από τα "μάτια" των ειδώλων της Υλης που λειτουργούν με τις αισθήσεις, διότι η Υλη είναι η αίσθηση και τίποτα άλλο...και το σώμα από γη-νερό είναι το σκότος.

Τα δύο στοιχεία γη-νερό δεν μπορούν να ενωθούν με τον Αδιαίρετο Νου και Λόγο της ψυχής και να γίνουν η ζωή, γι'αυτό όλα τα σώματα από γη-νερό, ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝΤΑΙ από την φωτιά και τον αέρα ΣΥΝΕΧΩΣ και ενώ καθημερινά τα σώματα από γη-νερό πεθαίνουν αμέσως αναγεννούνται από τις ψυχές, μέχρι κάποια στιγμή να αλλοιωθεί τελείως η σύνθεση τους από την φθορά..διότι είναι αδύνατον να συνυπάρξουν η γη και το νερό ως σύνθεση και να γεννηθεί ένα αθάνατο σώμα.

Αυτή η Αρχή, εγκαθιστώντας τη Νοητική Φύση του Κόσμου, εύκολα εξηγεί όλη την ποικιλία των νοητικών και ψυχικών φαινομένων τα οποία απασχολούν τόσο μεγάλο τμήμα της προσοχής του κοινού, και τα οποία χωρίς αυτή την εξήγηση είναι ακατανόητα.

Η κατανόηση αυτής της μεγάλης Ερμητικής Αρχής της Πνευματικότητας
 ενθαρρύνει κάποιον πρόθυμα να αδράξει τους νόμους του Πνευματικού Κόσμου, και να εφαρμόσει τους ίδιους στην ευημερία του και την πρόοδό του. 


σχόλιο: η πνευματική αναγέννηση μας, θα μας επιφέρει την άνοδο μας ως ψυχές στους ανώτερους ουρανούς),

Ο Ερμητιστής Μαθητής καθίσταται ικανός να εφαρμόσει ευφυώς τους μεγάλους Πνευματικούς Νόμους, αντί να τους χρησιμοποιήσει με ευκαιριακό τρόπο. 


σχόλιο: με ευκαιριακό τρόπο, δηλαδή έχοντας οδηγό τις άλογες αισθήσεις, βλέπε εξουσία, εγωισμός, μέσα από το έχω και όχι έχουμε, μέσα από το εγώ και όχι το εμείς κτλ).

Με το Κλειδί όλων των κλειδαριών στην κατοχή του, ο μαθητής μπορεί να ξεκλειδώσει τις πολλές πόρτες του νοητικού και ψυχικού ναού της γνώσης, και να εισέλθει το ίδιο ελεύθερα και έξυπνα.

Αυτή η Αρχή εξηγεί την αληθινή φύση της Ενέργειας, Δύναμης, και Ύλης, και γιατί και πώς όλες αυτές είναι υποδεέστερες από την Κυριαρχία του Νού. 


σχόλιο: ο Νους που διανοείται χωρίς τις ά-λογες αισθήσεις(γη-νερό), τα συναισθήματα του σώματος όπως η λύπη ο πόνος, η έπαρση, ο εγωισμός, η εξουσία, κτλ  αλλά οδηγείται μέσω της καρδιάς που φέρει την ανιδιοτελή αγάπη, και η καρδιά (αέρας), συνεργάζεται με την λογική (φωτιά),  η οποία λογική μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό μας το Νου της ψυχής εξουσιάζοντας την μοίρα που δίνεται στα σώματα από τους Νόμους.

ο Νους της ψυχής είναι ο Ιδεατός Άνθρωπος η εικόνα της ζωής και κατέχει όλες τις ενέργειες της Αρμονίας των Επτά Ουρανών του κτιστού κόσμου όπου συμβαίνει το ¨γίνεσθε" και εξουσιάζει τα πάντα, κι εμείς από εδώ μπορούμε να εξουσιάσουμε την μοίρα και το πεπρωμένο που μας δίνεται με την Αμετάβλητη θέληση μας (ελεύθερη επιλογή), που πηγάζει από τον ορθό λόγο της ψυχής μας και την ελεύθερη σκέψη μας, 

Και όχι από ένα νοερό πνεύμα (φωτιά-αέρας) που αφομοιώθηκε από τον επεξεργαστή εγκέφαλο ο οποίος συνεργάζεται με το υλικό σύνθετο άλογο σώμα από γη-νερό, οπότε και οδηγείται ολοένα και πιο βαθιά μέσα στο σκότος του άλογου αισθητού μεταβαλλόμενου σώματος (γη-νερό) της Υλης , είτε εξουσιάζοντας τα άλλα ήμερα και άγρια ανθρώπινα ζώα, είτε ως άλογο ανθρώπινο δειλό ζώο που έγινε να εξουσιάζεται γενικώς από τα πάντα και να σέρνει την ψυχή του ως έρμαιο του σώματος (γη-νερό).

Ένας από τους παλαιούς Ερμητιστές Διδασκάλους έγραψε, πολλούς αιώνες πριν "Αυτός που αρπάζει την αλήθεια της Πνευματικής Φύσης του Κόσμου είναι καλά προοδευμένος στο Μονοπάτι για την Κυριαρχία." 

..........
.....................

σημ: Η Ανθρώπινη ψυχή δεν είναι πνεύμα του κτιστού κόσμου και κτιστού Νου δημιουργού των Οκτώ Ουρανών, αλλά είναι όμοιος Νους με τον Ανθρωπο δεύτερο θεό Φως και Ζωή που εισήλθε στον Ογδοο Ουρανό την κτιστή δημιουργία του "αδερφού" του δεύτερου Νου δημιουργού, έγινε κι ο Ανθρωπος δεύτερος θεός Νους Δημιουργός και δημιούργησε με την σειρά του τις δικές του ψυχές, τον Ιδεατό Άνθρωπο που είναι η εικόνα της ζωής (Νους και ψυχή) 

Και όλα αυτά  για να ζήσει και κατανοήσει το γίγνεσθε του δοχείου της Υλης μέσα από τις δικές του ανθρώπινες ψυχές που φέρουν τον δικό του Νου, που είναι Ουσιωδώς όμοιος με τον Αρχέτυπο Πανάγαθο κόσμο του άπλετου Φωτός Φως και Ζωή την Αλήθεια της Ζωής.
..........
......................

Και αυτά τα λόγια είναι τόσο αληθινά σήμερα όσο και τον καιρό που είχαν πρωτογραφεί. Χωρίς αυτό το Κλειδί για όλες τις κλειδαριές, η Κυριαρχία είναι αδύνατη, και οι μαθητές χτυπούνε μάταια τις πολλές πόρτες Του Ναού.

σημ: Η νόηση μας μέσω του αμετάβλητου νοητού λόγου της ψυχής μας, δηλαδή μέσω την καρδιάς της ανιδιοτελής αγάπης (αέρας), και της λογικής (φωτιάς), μας φέρει σε επαφή με το  θεϊκό μας μέρος, το Νου της ψυχής μας που εξουσιάζει τα πάντα, διότι κατέχει όλες τις ενέργειες της Αρμονίας του πνεύματος των Επτά Ουρανών.

Διαβάστε:
Η προσέγγιση του Ιερού Πυρός.. 1) Το επιθυμητικό. 2) Το θυμοειδές 3) Το λογιστικό

morfeas sky
..........

Β. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
΄΄Ως άνω ούτως κάτω, ως κάτω ούτως άνω"


Φωτογραφία


Β. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ
΄΄Ως άνω ούτως κάτω, ως κάτω ούτως άνω"


Αυτή η Αρχή εμπεριέχει την αλήθεια ότι υπάρχει πάντα Ανταπόκριση ανάμεσα στους νόμους και τα φαινόμενα των διαφόρων επιπέδων της ύπαρξης και της ζωής. 

Το αρχαίο Ερμητικό αξίωμα αναπτύσσεται μ’ αυτά τα λόγια "Ως άνω ούτως κάτω, ως κάτω ούτως άνω." και το άρπαγμα αυτής της Αρχής δίνει σε κάποιον τα μέσα για τη λύση πολλών σκοτεινών παράδοξων, και απόκρυφων μυστικών της Φύσης. 

σημ: όπως στον δικό μας κόσμο παρεμβαίνει ο αισθητός θεός δημιουργός αυτού του κόσμου, ο εκπεσών φωτισμένος δαίμονας ο δεύτερος Νους δημιουργός,  με τον ίδιο τρόπο μπορεί να παρέμβει ο Ιδεατός Ανθρωπος Νους και ψυχή και να εξουσιάσει τα πάντα..Γνώθι σ'αυτόν.

Το ανώτερο πνεύμα της Αρμονίας των Επτά Ουρανών εξουσιάζει όλα τα κατώτερα, οπότε και ο Ιδεατός Άνθρωπος Νους και ψυχή εξουσιάζει τα πάντα αρκεί ο ενσαρκώμενος άνθρωπος όπως εδώ στην Γη, τον πιο κατωφερή Ουρανό, να ενθυμηθεί τον αληθινό εαυτό του, και να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως δούλος της σάρκας.

Υπάρχουν για τα είδωλα λοιπόν οι Νόμοι, (άνθρωπος της Γης) πάνω στο γίγνεσθε των ειδώλων της Υλης, επιβάλλοντας τους νόμους της Ανταπόκρισης που επιβάλλουν την μοίρα των ανθρώπων σύμφωνα με τα όσα αισθάνονται σκέφτονται και μετά ενεργούν, και πράττουν....τίποτα δεν συμβαίνει στην τύχη. 

( σημ: Η δική μας γνώση κυμαίνεται στο πεδίο του γίγνεσθε το οποίο ζούμε, υπάρχουν όμως πολλά ανώτερα πεδία, αφού χωρίζεται σε μέρη κάθε Ουρανός από τους Επτά. 
Κατανοώντας λοιπόν τις συμπτώσεις που συμβαίνουν και αλλάζουν την ζωή μας, παρατηρούμε ότι κάτι μεταφυσικό παρεμβαίνει, δηλαδή επεμβαίνει κάτι ανώτερο πέραν της πραγματικότητας αυτής της φύσης που ζούμε και επιβάλλει τον νόμο της Ανταπόδωσης.

Με αυτή την κατανόηση, παρατηρούμε εκτός όλων των προηγούμενων, ότι σε κάθε μας ενέργεια στην εδώ ζωή μας, ότι παρεμβαίνει πρώτα το αντίθετο ισόποσο αποτέλεσμα και αμέσως μετά επιφέρεται ως τελικό αποτέλεσμα των στόχων μας μία μέση κατάσταση λόγω των ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ σε αυτό που επιθυμούσαμε και είχαμε βάλει ως στόχο για να επιτευχθεί στην αρχή, και αυτό συμβαίνει διότι συμβιβαζόμαστε με αυτή την μεσοβέζικη λύση, αποδεχόμενοι τα λίγα από το τίποτα που είχαμε....βλέπε μεταβαλλόμενη λογική των μεταβαλλόμενων αισθήσεων....και Αμετάβλητη λογική του νοητού κόσμου της ψυχής).    

Αυτή η Αρχή έχει συμπαντική εφαρμογή και εκδηλώνεται, στα διαφορετικά πεδία του υλικού, νοητικού, και πνευματικού σύμπαντος "είναι ένας Οικουμενικός Νόμος".

Οι αρχαίοι Ερμητιστές θεωρούσαν αυτή την Αρχή "Ως άνω ούτως κάτω, ως κάτω ούτως άνω." σαν ένα από τα περισσότερο σημαντικά νοητικά εργαλεία το οποίο ο άνθρωπος ήταν ικανός να χρησιμοποιήσει για να θέσει κατά μέρος τα εμπόδια που κρύβουν τη θέα του Αγνώστου. 

σημ: η Αμετάβλητη θέληση του νοητού λόγου της ψυχής μας, ο Αμετάβλητος νοητός λόγος με την Ελεύθερη σκέψη του ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ το φωτισμένο εκπεσών πνεύμα τον δεύτερο Νου δημιουργό που επιβάλλει τους Νόμους της Ανταπόδωσης χάρην της μεγάλης Άγνοιας των ανθρώπων στην Γη, και με αυτόν τον τρόπο τους εξουσιάζει σώμα και ψυχή.

Με τον ίδιο τρόπο και ο ισχυρός ο δυνατός που εξουσιάζει τους αδύνατους, με τις ά-λογες αισθήσεις συναισθήματα, και κατέχει αυτή τη γνώση, επιβάλλει την δουλεία στην ανθρωπότητα, η οποία βρίσκεται σε πλήρη άγνοια, όσον αφορά σε ποιον κόσμο ζει, άρα αγνοεί ποιος είναι και πως και με ποιον τρόπο ενεργούν οι νόμοι της Ανταπόδωσης και Αρμονίας πάνω στον εαυτό του.

Εχουμε λοιπόν τρεις κατηγορίες ανθρώπων.

1. Ο πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος δεν οδηγείται από τις ά-λογες μεταβαλλόμενες αισθήσεις, Εξουσιάζει τα πάντα με την Αμετάβλητη θέληση του, που οδηγείται από τον ανώτερο Ιδεατό εαυτό του, ο οποίος εξουσιάζει τους Επτά Ουρανούς.

2. Ο άνθρωπος τώρα, που γνωρίζει τους νόμους (της αμετάβλητης θέλησης), αλλά ενεργεί σύμφωνα με την κατώτερη φύση των αισθήσεων του, -ζωώδη ένστικτα- για να εξουσιάζει τους ανθρώπους γύρω του, όπως εξουσιάζουν την ανθρωπότητα οι επικυρίαρχοι του πλανήτη.

3. Η μεγάλη μάζα των ανθρώπων, που στο σύνολο τους έχουν άγνοια για τα πάντα, και οδηγούνται ως κοπάδι προβάτων από τους επικυρίαρχους, οι οποίοι  προκαλλούν το γίγνεσθε στην ζωή τους, και τους εξουσιάζουν. 

Και όσοι άνθρωποι έχουν άγνοια, για παράδειγμα όταν θέτουν στόχους στην ζωή τους, και μετά τον αρχικό ενθουσιασμό της ιδέας τους να πραγματοποιηθεί, δέχονται τον Νόμο της Ανταπόδωσης, και περνούν στην απογοήτευση, και στον φόβο τους για το άγνωστο, για το αύριο, άρα και στην αποδοχή της μοίρας τους, ως κάτι μεταφυσικό που δεν κατανοούν, φτάνοντας στον συμβιβασμό που τους επιβάλλουν οι Νόμοι της Ανταπόδωσης και της Αρμονίας, ενώ αυτοί που τους προκαλλούν είναι οι Επικυρίαρχοι του πλανήτη.. 
...........

Στη χρήση του ακόμη και η απόσπαση του Βέλου της Ίσιδας σε σημείο μια βιαστική ματιά του προσώπου της θεάς να μπορεί να ιδωθεί. 
Ακριβώς όπως η γνώση των Αρχών της Γεωμετρίας καθιστούν ικανό τον άνθρωπο να μετρήσει μακρινούς ήλιους και τις κινήσεις τους, ενώ είναι καθισμένος στο παρατηρητήριό του, τοιουτοτρόπως η γνώση της Αρχής της Ανταπόκρισης ενδυναμώνει τον άνθρωπο να αιτιάται ευφυώς από το Γνωστό στο Άγνωστο. 

Μελετώντας τη μονάδα, (νοητός αμετάβλητος λόγος της ψυχής) αντιλαμβάνεται τον αρχάγγελο. (την ολότητα, τις Επτά Ενέργειες της Αρμονίας).


morfeas sky
....

Γ. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΟΝΗΣΗΣ

Τίποτα δεν μένει ακίνητο, όλα κινούνται, όλα δονούνται.

Διαβάστε κι εδώ για να καταλάβετε τι παίζει:
Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΥΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ - "Θέσις και αντίθεσις είναι όροι ταυτόσημοι στη φύση, αλλά διαφορετικοί σε βαθμό"


Γ. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΟΝΗΣΗΣ
Τίποτα δεν μένει ακίνητο, όλα κινούνται, όλα δονούνται.

Αυτή η Αρχή εμπεριέχει την αλήθεια ότι όλα είναι σε κίνηση, όλα δονούνται, τίποτα δε μένει ακίνητο, γεγονότα τα οποία η Σύγχρονη Επιστήμη επικυρώνει, και τα οποία κάθε νέα επιστημονική ανακάλυψη αναμένεται να επαληθεύσει.

Και ακόμη αυτή η Ερμητική Αρχή είχε δηλωθεί ξεκάθαρα χιλιάδες χρόνια πρίν, από τους Διδασκάλους της Αρχαίας Αιγύπτου.
Αυτή η Αρχή εξηγεί ότι η διαφορά ανάμεσα στις διαφορετικές εκδηλώσεις της Ύλης, Ενέργειας, Νού, και ακόμα Πνεύματος, απορρέει σε μεγάλο βαθμό ποικίλες αξίες Δόνησης.

Η δόνηση του Πνεύματος (Νους της ανθρώπινης ψυχής) είναι σε τόσο άπειρο βαθμό έντασης και ταχύτητας ώστε είναι πρακτικά ακίνητο (αντιλαμβάνεται την ολότητα) - όπως ένας γρήγορα περιστρεφόμενος τροχός φαίνεται να είναι ακίνητος.

Και στο άλλο άκρο της κλίμακας, υπάρχουν σκοτεινές μορφές ύλης (ο άνθρωπος της Γης είναι το είδωλο της Υλης) οι δονήσεις των οποίων είναι τόσο χαμηλές ώστε να μοιάζουν ακίνητες.

Ανάμεσα σ’ αυτούς τους πόλους, (του πνεύματος και της αίσθησης που είναι η ύλη) υπάρχουν εκατομμύρια εκατομμυρίων διαφορετικών βαθμών δόνησης. Από τα ζωντανά κύτταρα και το ηλεκτρόνιο, το άτομο και το μόριο, τους κόσμους και τα σύμπαντα, όλα είναι σε δονούμενη δράση.

Αυτό είναι επίσης αληθινό στα επίπεδα της ενέργειας και της δύναμης {αλλά οι οποίες είναι διαφορετικών βαθμών δόνησης}, (ανάλογα την σύνθεση των σωμάτων από τα τέσσερα στοιχεία της Υλης φωτιά, αέρας, γη, νερό, είναι ανάλογη και η δόνηση των ά-λογων αισθήσεων) και επίσης στο νοητικό επίπεδο { του οποίου οι θέσεις εξαρτώνται από τις δονήσεις }, και ακόμη περισσότερο στα πνευματικά επίπεδα. (που θα επιτύχουμε χωρίς να μας οδηγούν οι αισθήσεις).

Η κατανόηση αυτής της Αρχής, με τις κατάλληλες διατυπώσεις, ενδυναμώνει τον Ερμητικό μαθητή να ελέγξει τις δικές του νοητικές δονήσεις (χωρίς να τον οδηγούν οι άλογες αισθήσεις) όπως επίσης και αυτές των άλλων.

Οι Διδάσκαλοι επίσης εφαρμόζουν αυτή την Αρχή στην κατάκτηση των Φυσικών φαινομένων, με ποικίλους τρόπους.

"Αυτός που κατανοεί την Αρχή της Δόνησης, (της αμετάβλητης θέλησης) έχει αρπάξει το σκήπτρο της δύναμης," λέει ένας απ’ τους παλαιούς συγγραφείς.
.........

Δ. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΣΗΣ
Δ. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΣΗΣ

Όλα είναι Διπλά, όλα έχουν πόλους, όλα έχουν το ζεύγος τους των αντιθέτων, ίδια και ανόμοια είναι το ίδιο, αντίθετα και ολόϊδια είναι φυσικό, αλλά διαφορετικά σε βαθμό, τα ακραία απαντώνται, όλες οι αλήθειες είναι αλλά μισές αλήθειες, όλα τα παράδοξα μπορούν να εναρμονισθούν.

σχόλιο: "Όλα είναι Διπλά, ίδια και ανόμοια, αλλά διαφορετικά σε βαθμό"....άλλο είναι να μας οδηγεί η δόνηση του όμοιου, δηλαδή η δόνηση της νόησης του λόγου της ψυχής, και εντελώς διαφορετικό είναι να μας οδηγούν την λογική οι δονήσεις των ίδιων και ανόμοιων άρα μεταβαλλόμενων ά-λογων αισθήσεων του σώματος.


Αυτή η Αρχή εμπεριέχει την αλήθεια ότι "όλα είναι διπλά", "όλα έχουν δύο πόλους", "όλα έχουν το ζεύγος των αντιθέτων τους," όλα των οποίων ήταν παλαιά Ερμητικά αξιώματα.
Εξηγεί τα αρχαία παράδοξα, που έχουν μπερδευτεί τόσο πολύ, τα οποία έχουν δηλωθεί ξεκάθαρα ως ακολούθως:

"Θέσις και αντίθεσις είναι όροι ταυτόσημοι στη φύση, αλλά διαφορετικοί σε βαθμό"

θέσις είναι η νόηση της αμετάβλητης θέλησης του νοητού λόγου της ψυχής το επιθυμητικόν το θυμοειδές η ελεύθερη σκέψη.
αντίθεση είναι οι άλογες μεταβαλλόμενες αισθήσεις της σύνθετης φύσης της Υλης των τεσσάρων ανόμοιων στοιχείων: φωτιά, αέρας, γη, νερό. (η Ύλη είναι αίσθηση).

"τα αντίθετα είναι τα ίδια, διαφέροντας μόνο σε βαθμό’", 
Ο βαθμός που διαφέρουν τα ανόμοια και αντίθετα στοιχεία, είναι οι μεταβολές των δονήσεων αυτών των άλογων στοιχείων της Υλης: φωτιά αέρας, γη, νερό . (θρασύδειλος).


"τα ζεύγη των αντιθέτων μπορούν να εξισορροπηθούν", 
 Μέσω της νόησης του Αμετάβλητου λόγου της ψυχής δηλαδή με την λογική που δεν οδηγείται από τις μεταβαλλόμενες αισθήσεις και με γνώμονα τον Νόμο του Δικαίου της ελεύθερης επιλογής της αμετάβλητης θέλησης και σε συνδιασμό με την ελεύθερη σκέψη που δεν δεσμεύεται από τον φόβο των άλογων αισθήσεων.

"τα ακραία συναντώνται’’
Ο Αμετάβλητος λόγος της ψυχής εξουσιάζει τα πάντα φτάνοντας στα άκρα εξουσιάζει τα δύο αντίθετα.
H Αρχή της Πόλωσης εξηγεί αυτά τα παράδοξα, και καμιά άλλη Αρχή δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. 

Η ίδια Αρχή λειτουργεί στο Νοητικό Πεδίο. (Νους της ψυχής)
  
"όλα είναι και δεν είναι, την ίδια στιγμή", 
"όλες οι αλήθειες είναι αλλά μισές αλήθειες", 
"κάθε αλήθεια είναι μισό-ψέμα", 
"υπάρχουν δύο πλευρές σε όλα," κλπ., κλπ., κλπ. 

Είναι τα δύο αντίθετα οι άλογες μεταβαλλόμενες αισθήσεις.
..το υλικό μας σώμα.

Εξηγεί ότι σε όλα υπάρχουν δύο πόλοι, ή δύο αντίθετες απόψεις, και ότι "τα αντίθετα" είναι στην πραγματικότητα μόνο τα δύο άκρα του ίδιου πράγματος, (οι αισθήσεις), με πολλούς διαφορετικούς βαθμούς ανάμεσά τους. 

Το Θερμό και το Ψυχρό, είναι οι αισθήσεις: φωτιά-αέρας, όπου εκδηλώνονται ως λογική που οδηγείται από τις άλογες αισθήσεις του σώματος μας, το οποίο σώμα αποτελείται από δύο άλογα στοιχεία, την γη, και το νερό, (σκότος), μια σούπα άλογων μεταβαλλόμενων αισθήσεων που βράζει συνεχώς μέσα μας. 
(λύπη-χαρά, αισιοδοξία-απαισιοδοξία).

Για να διευκρινίσουμε: Το Θερμό 
και το Ψυχρό, αν και "αντίθετα," είναι στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα, η διαφορά συνίσταται μερικά σε βαθμούς του ίδιου πράγματος. 

Κοιτάξτε το θερμόμετρό σας και διαπιστώστε αν μπορείτε να ανακαλύψετε που τελειώνει το "θερμό" και αρχίζει το "ψυχρό". 

Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως "απόλυτη θερμότητα" ή "απόλυτο ψυχρό"- -οι δύο όροι "θερμότητα" και "ψύχος" απλά υποδηλώνουν διαφορετικές διαβαθμίσεις του ίδιου πράγματος, και αυτό το "ίδιο πράγμα" που εκδηλώνεται σαν "θερμότητα" και "ψύχος" είναι μερικώς μια μορφή, ποικιλία, και βαθμός της Δόνησης. 
σχόλιο: οι βαθμοί δόνησης της άλογης Ύλης είναι μια σύνθεση ανόμοιων στοιχείων και ιδιοτήτων από φωτιά, αέρα, γη, νερό.

Έτσι "θερμότητα" και "ψύχος" είναι απλά οι "δύο πόλοι" αυτoύ που ονομάζουμε "Θερμοκρασία’"- -και τα φαινόμενα που ακολουθούν αμέσως μετά είναι εκδηλώσεις της Αρχής της Πόλωσης.

Η ίδια Αρχή εκδηλώνεται στην περίπτωση του "Φωτός και του Σκότους," στα οποία ισχύει το ίδιο πράγμα.
Η διαφορά συνίσταται στους ποικίλους βαθμούς ανάμεσα στους δύο πόλους των φαινόμενων. 


Που το "σκοτάδι" σταματά, και το "φώς" ξεκινά;
(είναι οι άλογες μεταβαλλόμενες αισθήσεις)

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στο "Μεγάλο και το Μικρό"; Ανάμεσα στο "Σκληρό και το Μαλακό"; Ανάμεσα στο "Μαύρο και το Άσπρο"; Ανάμεσα στον "Δραστήριο και στον Αδρανή"; Ανάμεσα στον "Θόρυβο και την Ησυχία"; Ανάμεσα στο "Υψηλό και το Χαμηλό"; Ανάμεσα στο "Θετικό και το Αρνητικό"; 

σχόλιο: Όλα αυτά είναι ιδιότητες της Ύλης, των Τεσσάρων στοιχείων, φωτιά, αέρας, γη, νερό,  και δεν έχουν καμία σχέση με τν Αμετάβλητο νοητό λόγο της ψυχής.


H Αρχή της Πόλωσης εξηγεί αυτά τα παράδοξα, και καμιά άλλη Αρχή δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. 
Η ίδια Αρχή λειτουργεί στο Νοητικό Πεδίο. (φωτιά αέρας).

Ας πάρουμε ένα θεμελιώδες και ακραίο παράδειγμα-αυτό της "Αγάπης και του Μίσους,"δύο διανοητικές καταστάσεις προφανώς συνολικά διαφορετικές. Και όμως υπάρχουν βαθμοί Μίσους και βαθμοί Αγάπης, και ένα μέσο σημείο στο οποίο χρησιμοποιούμε τους όρους "Επιθυμώ ή Αντιπαθώ," οι οποίοι επισκιάζονται ο ένας με τον άλλον ώστε σταδιακά μερικές φορές είμαστε σε άγνοια εάν "επιθυμούμε" ή "αντιπαθούμε" ή "κανένα από τα δύο." Και όλα είναι απλές διαβαθμίσεις του ίδιου πράγματος, όπως θα αναγνωρίσεις αλλά εάν εξετάσεις για μια στιγμή. 

Και, ακόμη περισσότερο από αυτό {και θεωρείται μεγάλης σημασίας από τους Ερμητιστές}, είναι δυνατόν να αλλάξει τις δονήσεις του Μίσους σε δονήσεις της Αγάπης, κάποιος στο νού του, και στους νόες των άλλων. 

σημ: όταν η νόηση οδηγείται τον νοητό κόσμο τον λόγο  της ψυχής, και όχι από τις άλογες αισθήσεις των τεσσάρων στοιχείων και των ανόμοιων ιδιοτήτων τους που είναι δομημένο το υλικό σώμα μας. 

 Πολλοί από σας, που διαβάζουν αυτές τις γραμμές, είχαν προσωπικές εμπειρίες ακούσιας ταχείας μεταβολής από την Αγάπη στο Μίσος, και το αντίστροφο, στη δική σας περίπτωση και αυτή των άλλων. Και θα αντιληφθείτε επομένως την δυνατότητα αυτού να ολοκληρώνεται από τη χρήση της Θέλησης, μέσω των Ερμητικών διατυπώσεων.

"Το Καλό και το Κακό"
 δεν είναι παρά οι πόλοι του ίδιου πράγματος. (μεταβαλλόμενες άλογες αισθήσεις).

Και ο Ερμητιστής αντιλαμβάνεται την τέχνη της μετάλλαξης του Κακού σε Καλό, μέσω της εφαρμογής της Αρχής της Πόλωσης. 

"Όλα είναι Διπλά, ίδια και ανόμοια, αλλά διαφορετικά σε βαθμό" (μεταβαλλόμενες άλογες αισθήσεις).

Εν τάχει, η "Τέχνη της Πόλωσης" καθίσταται μια φάση της "Νοητικής Αλχημείας" γνωστή και εφαρμοσμένη από τους αρχαίους και σύγχρονους Ερμητικούς Διδασκάλους. 

Η κατανόηση των Αρχών θα καταστήσει ικανό κάποιον να αλλάξει την Πόλωσή του, όπως επίσης και αυτή των άλλων, εάν θα αφιερώσει το χρόνο και τη μελέτη αναγκαία για την κυριαρχία της τέχνης.
..........

Ε. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ

Ε. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟY
"Όλα ρέουν, έξω και μέσα, όλα έχουν τις περιόδους των,
όλα τα πράγματα έχουν άνοδο και πτώση, η αμφιταλάντευση του εκκρεμούς εκδηλώνεται σε όλα, το μέτρο της ταλάντευσης προς τα δεξιά είναι το μέτρο της ταλάντευσης προς τα αριστερά, ο ρυθμός εξισορροπεί." 

σημ: η νόηση όταν δεν οδηγείται από τις αισθήσεις εξισορροπεί τις άλογες μεταβαλλόμενες αισθήσεις....όπως η φύση-πνεύμα της φύσης- εξισορροπεί τα τέσσερα ανόμοια στοιχεία της σύνθετης αυτής φύσης και τις ιδιότητες τους των πολλαπλών χαμηλών δονήσεων τους: φωτιά, αέρας, γη, νερό).
Αυτή η Αρχή εμπεριέχει την αλήθεια ότι σε όλα εκδηλώνεται ένα μερίδιο κίνησης, πρός και από, μια εισροή και εκροή, μια ταλάντευση πίσω και εμπρός, μια κίνηση-σαν το εκκρεμές.
Aνάμεσα στους δύο πόλους οι οποίοι υπάρχουν σε συμφωνία με την Αρχή της Πόλωσης που περιγράφηκαν πριν μια στιγμή.

Υπάρχει πάντα μια δράση και μια αντίδραση, μια πρόοδος και μια υποχώρηση, μια ανατολή και μια δύση.
Αυτό είναι στις υποθέσεις του Σύμπαντος, ήλιοι, κόσμοι, άνθρωποι, ζώα, νούς, ενέργεια, και ύλη.
Αυτός ο νόμος εκδηλώνεται στην δημιουργία και την καταστροφή των κόσμων, στην άνοδο και την πτώση εθνών, στη ζωή όλων των πραγμάτων, και τελικά στις διανοητικές καταστάσεις του ανθρώπου. 

Οι Ερμητιστές έχουν αρπάξει αυτήν την Αρχή, βρίσκοντας τη συμπαντική εφαρμογή της, και έχουν επίσης ανακαλύψει κάποια μέσα για να ξεπεράσουν τα αποτελέσματά της στον εαυτό τους με τη χρήση των κατάλληλων εννοιών και μεθόδων.
Εφαρμόζουν το Νοητικό Νόμο της Ουδετεροποίησης.
Δεν μπορούν να ακυρώσουν την Αρχή, ή να την αναγκάσουν για να πάψει τη λειτουργία της, αλλά έχουν μάθει πώς να δραπετεύσουν (κλέβουν) τα αποτελέσματά της επάνω στον εαυτό τους ως ένα βαθμό ανάλογα με την Κυριαρχία στην Αρχή.

Έχουν μάθει πώς ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ, αντί να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ αυτόν.

Σε αυτή και σε παρόμοιες μεθόδους, συνίσταται η τέχνη των Ερμητιστών. Ο Κυρίαρχος των Ερμητικών πολώνεται στο σημείο στο οποίο επιθυμεί να στηριχτεί, και εξουδετερώνει έπειτα τη ρυθμική ταλάντευση του εκκρεμούς που θα έτεινε να τον φέρει στον άλλο πόλο.

σχόλιο:Υπάρχει πάντα μια δράση και μια αντίδραση, μια πρόοδος και μια υποχώρηση, μια ανατολή και μια δύση.
Εφαρμόζουν το Νοητικό Νόμο της Ουδετεροποίησης. πολώνεται με την αμετάβλητη θέληση του και την αμετάβλητη σκέψη του σ'αυτό που επιθυμεί να πραγματοποιηθεί, και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί και υλοποιεί το πεδίο, την αιτία.

Και έπειτα εξουδετερώνει την αντίθετη ταλάντευση (Υπάρχει πάντα μια δράση και μια αντίδραση, μια πρόοδος και μια υποχώρηση), του εκκρεμούς με τον αντίθετο πόλο, μένοντας ουδέτερος από τα αρνητικά αισθήματα που του δημιουργεί ο αντίθετος πόλος, και μένοντας ουδέτερος χωρίς να διαταραχτεί η θέληση του από τα αντίθετα αποτελέσματα που βλέπει να συμβαίνουν, και απλά περιμένει να πραγματοποιηθεί η αμετάβλητη σκέψη του που υλοποίησε την ιδέα και αιτία.

(δεν φοβάται το αντίθετο αποτέλεσμα που θα φέρει το εκκρεμές!!! δεν διαταράσσεται από τα αντίθετα αποτελέσματα που έρχονται ως αντίθεση στην επιθυμία του, και συνεχίζει να πιστεύει ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ αυτό που επιθυμεί να γίνει πραγματικότητα μέχρι να συμβεί!!!!)

σημ: Ειδικά όποιος άνθρωπος οδηγείται από την ανώτερη δόνηση του αμετάβλητου νοητού λόγου της ψυχής του, (Νους και ψυχή) εξουσιάζει τα πάντα....νοητού, και όχι αισθητού το τονίζω.

(Η Άγνοια των ανθρώπων οδηγείται από τον φόβο, οπότε είναι πολύ εύκολο να τους εξουσιάσουν οι σκοτεινοί μεν επικυρίαρχοι, διότι γνωρίζουν την λειτουργία του κτιστού κόσμου και επέλεξαν να το παίζουν θεοί διότι η ανθρωπότητα έχει Άγνοια για την Αλήθεια, διότι αυτοί που επέλεξαν να μας εξουσιάζουν με κακία, γνωρίζουν τους συμπαντικούς νόμους, ενώ η μάζα των ανθρώπων ζει με τον φόβο της Άγνοιας και οδηγείται ως πρόβατα στη σφαγή υπομένοντας όλα τα θνητά).

Τα άτομα που έχουν επιτύχει οποιοδήποτε βαθμό Αυτοκυριαρχίας το κάνουν αυτό ως ένα βαθμό, λίγο πολύ ασυναίσθητα, αλλά ο Κυρίαρχος το κάνει αυτό συνειδητά, και με την χρήση της (αμετάβλητης) Θέλησής του, και επιτυγχάνει έναν βαθμό νηφαλιότητας-ισορροπίας και διανοητικής (αμετάβλητης) σταθερότητας σχεδόν αδύνατης στην πεποίθηση εκ μέρους των μαζών που ταλαντεύονται-μεταβάλλουν την θέληση τους προς τα πίσω και προς τα εμπρός όπως ένα εκκρεμές.
(αμετάβλητα και συνειδητά στηρίζει με την θέληση του τις επιθυμίες του αυτός που γνωρίζει και εξουσιάζει τα πάντα!!) 

Αυτή η Αρχή και αυτή της Πολικότητας έχουν μελετηθεί προσεκτικά από τους Ερμητιστές, και οι μέθοδοι, αντίδρασης, εξουδετέρωσης, και ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ τες μορφοποίησαν ένα σημαντικό μέρος της Ερμητικής Διανοητικής Αλχημείας.
morfeas sky

ΣΤ. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΤΙΑΤΟΥΣΤ. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΤΙΑΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

"Κάθε Αιτία έχει την Επίδρασή της, κάθε Επίδραση έχει την Αιτία της, όλα συμβαίνουν σύμφωνα με το Νόμο η Πιθανότητα είναι μόνο ένα όνομα για το Νόμο που δεν αναγνωρίζεται, υπάρχουν πολλά επίπεδα αιτιότητας, αλλά τίποτα δεν δραπετεύει το Νόμο."

σημ: ο Νόμος λέει: η Αμετάβλητη θέληση που δεν οδηγείται από τις μεταβαλλόμενες αισθήσεις-συναισθήματα, άρα δεν φοβάται το αντίθετο που θα φέρει το εκκρεμές σε αυτό που επιθυμεί να πραγματοποιήσει, εξουσιάζει, και υλοποιεί στο πεδίο.

Αυτή η αρχή εμπεριέχει το γεγονός ότι υπάρχει μια Αιτία για κάθε Επίδραση, μια Επίδραση από κάθε Αιτία. Εξηγεί ότι: 
"Όλα συμβαίνουν σύμφωνα με το Νόμο", και ότι τίποτα και ποτέ στα πάντα λέμε ότι "απλά συμβαίνουν" διότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πράγμα όπως η πιθανότητα, ότι ενώ υπάρχουν διάφορα επίπεδα του Αιτίου και του Αιτιατού, η ανώτερη εξουσιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα, ακόμα τίποτα ποτέ δεν δραπετεύει εντελώς από το νόμο.

Οι Ερμητιστές αντιλαμβάνονται την τέχνη και τις μεθόδους της ανύψωσης πάνω από το συνηθισμένο επίπεδο του Αιτίου και του Αιτιατού, ως ένα βαθμό, και νοητικώς ανυψούμενοι σε ένα υψηλότερο επίπεδο γίνονται Αιτίες αντί αποτελέσματα.


Ενώ λοιπόν, υπάρχουν διάφορα επίπεδα του Αιτίου και του Αιτιατού, η ανώτερη δόνηση εξουσιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα θέλησης και επιθυμίας, ακόμα τίποτα ποτέ δεν δραπετεύει εντελώς από το νόμο.Οι μάζες των ανθρώπων φέρονται εμπρός σε όλα αυτά, υπάκουες στο περιβάλλον το οποίο ζουν, οι θελήσεις και οι επιθυμίες άλλων ισχυρότερων από τους ίδιους, τους κινούν περίπου όπως τα πιόνια στη σκακιέρα της ζωής.


Αλλά οι Κυρίαρχοι, ανέρχονται στο ανώτερο επίπεδο, εξουσιάζοντας τις διαθέσεις τους, τους χαρακτήρες, τις ιδιότητες, και τις δυνάμεις, καθώς επίσης και το περιβάλλον που τους περιβάλλει, και γίνονται Εισηγητές αντί πιόνια στους αδήμονες δειλούς ανθρώπους.

Βοηθούν ΝΑ ΠΑΙΧΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, αντί να παίζεται και να κινείται από θελήσεις άλλων και του περιβάλλοντος. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ την Αρχή αντί να είναι τα εργαλεία της.


Οι Κυρίαρχοι υπακούουν την Αιτιολογία των ανώτερων επιπέδων, περιμένουν την αντίδραση του εκκρεμούς, αλλά βοηθούν με την αμετάβλητη θέληση τους ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΘΕΙ αυτό που επιθυμούν στο επίπεδό τους, και να υλοποιήσουν την πραγματικότητα στον δικό μας κόσμο.
Όλες οι Ερμητικές Αρχές έχουν αλληλεπίδραση με σχέση Αιτίου-Αποτελέσματος.

Η Αιτία "έρχεται εντός και εκτός των δεσμών", με το Αποτέλεσμα.
Όλες τις εκδηλώσεις είναι μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος.
Η Αιτία και το Αποτελέσμα αντλεί τη φύση του από τη συνουσία της δημιουργίας.
Σε αυτήν την δήλωση υπάρχει συμπυκνωμένος έναν πλούτος Ερμητικής γνώσης-αφημένης να διαβαστεί από όποιον μπορεί.


morfeas sky
..........


Ζ. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ"Ζ. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ"

Το γένος είναι σε όλα, όλα έχουν τις Αρσενικές και τις
Θηλυκές τους Αρχές, το Γένος εκδηλώνεται σε όλα τα Επίπεδα.


Αυτή η αρχή ενσωματώνει την αλήθεια ότι υπάρχει ΓΕΝΟΣ που φανερώνεται σε όλα -- οι αρσενικές και θηλυκές αρχές πάντα σε έργο. (ΤΑ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΑ ΣΏΜΑΤΑ (ΑΡΣΕΝΙΚΟ-ΘΗΛΥΚΟ) ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΛΗΘΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ).

Αυτό ισχύει όχι μόνο στο Φυσικό Επίπεδο, αλλά για το Διανοητικό και ακόμη και το Πνευματικό Επίπεδο. (ΤΟ ΚΤΙΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΝΟΕΡΟ ΠΝΕΥΜΑ "ΦΩΤΙΑ ΑΕΡΑΣ" ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΩΘΗΚΕ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΝΟΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΓΗ ΝΕΡΟ)

Στο Φυσικό Επίπεδο, η Αρχή εκδηλώνεται ως φύλο, στα υψηλότερα Επίπεδα λαμβάνουν υψηλότερες μορφές, αλλά η αρχή είναι πάντα η ίδια. 
(ΣΩΜΑΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΑ ΘΕΙΚΑ ΚΑΙ ΘΝΗΤΑ ΠΟΥ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΘΝΗΤΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ: ΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ Η ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΑΕΡΑ Η ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΑΕΡΑ ΓΗ ΝΕΡΟ ΚΤΛ)

Καμία δημιουργία, φυσική, διανοητική ή πνευματική, δεν είναι δυνατή χωρίς αυτήν την Αρχή.
(Ο ΚΤΙΣΤΌΣ ΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΔΙΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΗΘΗ ΣΤΙΣ ΕΝΣΑΡΚΩΜΕΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ).

Μια κατανόηση των νόμων της θα ρίξει φως σε πολλές όψεις ενός θέματος που έχει περιπλέξει τα μυαλά των ανθρώπων. 

Η Αρχή του Γένους λειτουργεί πάντα στην κατεύθυνση της γέννησης, της αναγέννησης, και της δημιουργίας. 
(ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ ΘΕΙΚΑ Η ΘΝΗΤΑ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ Η ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ (ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ) Η ΚΤΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ).

Όλα, και κάθε πρόσωπο, περιλαμβάνουν τα δύο Στοιχεία ή τις Αρχές, ή αυτήν την μεγάλη Αρχή, μέσα σε αυτό, αυτόν ή αυτήν. (ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΦΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΝ ΝΟΕΡΗ ΖΩΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΘΗΤΑ ΣΩΜΑΤΑ).

Κάθε Αρσενικό περιέχει και το Θηλυκό Στοιχείο, όπως κάθε Θηλυκό περιέχει και την Αρσενική Αρχή. 


(Το ότι διασπάστηκαν τα αρσενικοθήλυκα σώματα δεν σημαίνει ότι έχασαν εντελώς την αρσενική η την θηλυκή τους ιδιότητα).
(Η ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑ ΑΣΩΜΑΤΟ ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΝΕΥΜΑ ΑΛΗΘΙΝΟ Η ΠΝΕΥΜΑ ΚΤΙΣΤΟ).

Εάν θα κατανοούσατε τη φιλοσοφία της Νοητικής και Πνευματικής Δημιουργίας, Γέννησης και Αναγέννησης, θα πρέπει να κατανοήσετε και να μελετήσετε αυτή την Ερμητική Αρχή. Περιέχει τη λύση πολλών μυστηρίων της Ζωής.

Σας προειδοποιούμε ότι αυτή η αρχή δεν έχει καμία αναφορά σε ευρεία βάση, ολέθριες και υποβαθμισμένες λάγνες θεωρίες, διδασκαλίες και πρακτικές, (φοβίες, κόλαση, βασιλείες, εξουσίες, δούλοι, κτλ) οι οποίες διδάσκονται υπό τους πομπώδεις τίτλους, και που είναι ευτελισμός της μεγάλης φυσικής αρχής του Γένους.

Τέτοιες αναγεννήσεις βάσεων των αρχαίων κακόφημων μορφών φαλλισμού τείνουν να καταστρέψουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή, και η ερμητική φιλοσοφία έχει ηχήσει πάντα τη σημείωση προειδοποίησης ενάντια σε αυτές τις υποβιβασμένες διδασκαλίες που τείνουν προς τη σφοδρή επιθυμία, την ακολασία, και τη διαστροφή των αρχών της Φύσης. (διατάραξη της Αρμονίας).

Εάν επιδιώκετε τέτοιες διδασκαλίες, πρέπει να πάτε αλλού για αυτές -- Ο Ερμητισμός δεν περιέχει τίποτα για σας σύμφωνα με αυτές τις γραμμές. 

Στον καθαρό, όλα τα πράγματα είναι καθαρά στη βάση, όλα τα πράγματα είναι βάση. (Αρμονία).

To κυμβάλειον είναι αρχαίο κείμενο το οποίο λέγετε ότι προέρχεται από τον Ερμή τον τρισμέγιστο, μεγάλο δάσκαλο του εσωτερισμού .

Λέγεται << Τρισμέγιστος >> διότι σύμφωνα με τον μύθο έχει αφήσει τρεις φορές την ευτυχία και την ειρήνη των εσωτερικών κόσμων, για να ενσαρκωθεί και να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τον άνθρωπο στον εσωτερικό δρόμο. (της ψυχής).

Για αυτό και ταυτίζετε με τον αρχαίο Έλληνα θεό Έρμη ο οποίος ήταν και ο σύνδεσμος μεταξύ θεού και ανθρώπων
( ο αγγελιοφόρος των θεών ).

Το κυμβαλειον διασώθηκε από << τρεις μύστες >> οι οποίοι ανέλαβαν αυτή η διδασκαλεία να φτάσει στους ανθρώπους .

Λέγεται επίσης ότι το κυμβάλειον είναι ένα από τα λίγα χειρόγραφα τα οποία διασωθήκαν από την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας πριν την καταστροφή.

morfeas sky

Σχόλια

 1. Μία από αυτές τις 3 ενσαρκώσεις του για να βοηθήσει τον άνθρωπο, ήταν σίγουρα ο Χριστός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ morfea Sky ,σε διαβάζω με προσοχή κ ενδιαφέρον ..Παίζεις κυρίαρχο ρόλο στην τωρινή σκέψη μου κ την εξέλιξη μου ..Σου οφείλω μια απέραντη ευγνωμοσυνη γιατί ξεκαθαρισα πολλά μπλοκαρισματα της ζωής μου ..Τώρα μελεταω το κυμβαλειον ..Αν κ δεν έχω τις γνώσεις σου έχω καταλάβει αρκετά, τα οποία προσπαθώ να εφαρμοσω. .Ερώτηση :Η Β'αρχη. .ο νόμος της ανταποκρισης θα σε παρακαλούσα να τον δώσεις με ένα παράδειγμα.. Να μου γίνει πιο κατανοητός..Σε ευχαριστώ.. (θα επανέλθω κ με άλλες ερωτήσεις στους επόμενους νόμους )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάθε ενσάρκωση μας εξουσιάζεται από την μοίρα και το πεπρωμένο, τους Νόμους της Ειμαρμένης που επιβάλλει στα ανθρώπινα σώματα που γεννιούνται ο δημιουργός αυτού του κτιστού κόσμου, ο Εκπεσών δεύτερος Νους δημιουργός.

   Τους Νόμους αυτούς της Ειμαρμένης τους εξουσιάζει μόνον η ελεύθερη επιλογή-βούληση της ψυχής, σε συνδιασμό με την ανδρεία ψυχής, και την ελεύθερη σκέψη. Ο φιλόσοφος βασιλιάς που θα κατανοήσει αυτή τη δύναμη θα την προσαρμόσει σε προσωπικό πεδίο εδώ στη Γη για να δημιουργήσει το πεπρωμένο του σύμφωνα με την δική του θέληση.

   Όταν ως παρατηρητής που είναι δει ότι τα τρία προηγούμενα μπορούν να δημιουργήσουν στην Υλη, κάνει το πρώτο βήμα επιστρέφοντας στον δημιουργό αυτού του κόσμου όλες τις ενέργειες της μοίρας που του επιβάλλει στην ζωή του.

   Ειδάλλως θα αναγκαστούμε ως θνητοί να υπομένουμε την μοίρα που μας επιβάλλει ο δημιουργός αυτού του κόσμου ο οποίος μας έχει εγκλωβίσει σε θνητά σώματα, ξεγελώντας τις ανθρώπινες ψυχές σε μια νέα ενσάρκωση πριν ελευθερωθούν από τα δεσμά της Υλης.

   Η Αρχή της ανταπόκρισης λοιπόν έχει να κάνει με τα τέσσερα ανόμοια στοιχεία, την σύνθετη φύση την οποία ενδυθήκαμε ως σώμα που εκδηλώνεται με τις αισθήσεις, και η λογική του σώματος ο εγκέφαλος-υπολογιστής που οδηγείται από τις άλογες αυτές μεταβαλλόμενες αισθήσεις.

   Σε αυτόν τον κόσμο όπου το καθετί έχει το αντίθετο του, αναγκαστικά και από ανάγκη διότι δεν γίνεται αλλιώς, ενεργούμε, είτε με δράση, είτε ως αντίδραση στην δράση, είτε μένοντας αδρανής.

   Η Αδράνεια είναι το χειρότερο όλων, διότι απέχοντας αφήνει ελεύθερους όλους τους ανόμοιους πόλους των Τεσσάρων ανόμοιων στοιχείων να ταλαντώνονται ανεξέλεγκτα προς τα άκρα.

   Για να επέλθει η κορυφή της Αρμονίας που επιθυμούμε στο δίπολο, δηλαδή στα ανόμοια τέσσερα άλογα στοιχεία, τα οποία ενεργούν με ισόποσες δυνάμεις, επιφέροντας το συναισθηματικό χάος, αλλά και το χάος στην ζωή μας, μέσα από τις συνεχείς μεταβολές, κατεβάζοντας την κορυφή της Αρμονίας ολοένα και πιο βαθιά μέσα στην κακία της Υλης, πρέπει οπωσδήποτε να κυριαρχήσει στον εαυτό μας ο φιλόσοφος βασιλιάς. Δηλαδή η Ελεύθερη επιλογή η ανδρεία ψυχής, που οδηγείται από την ελεύθερη σκέψη της ψυχής.Τον Αμετάβλητο Νου και Αδιαίρετο Λόγο, δηλαδή τον θεό μέσα μας.

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου