TI EIΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Ι
Στοβαιος 2,1,26

Μεταφρασμένο:
Είναι μεν δύσκολο να καταλάβει κανείς τον θεό αλλά και αδύνατο να τον περιγράψει, διότι το ασώματο δε μπορείς να το εκφράσεις με σώμα.
Δεν είναι δυνατό να κατανοήσεις το τέλειο με το ατελές, ούτε το αθάνατο με το ολιγόχρονο να ενωθεί, διότι, το μεν είναι αλήθεια για πάντα ενώ το άλλo, σκιάζεται από την εντύπωση.
Το πιο αδύνατο από το δυνατό και το μικρότερο από το μεγαλύτερο, απέχει τόσο, όσο το θνητό από το θείο.
Και η ανάμεσα τους απόσταση αμαυρώνει τη θέα του ωραίου,
διότι τα σώματα είναι ορατά μέσω των οφθαλμών, και μέσω της γλώσσας είναι ορατά τα όσα λέγονται.
Το δε ασώματο είναι και αόρατο και ασχημάτιστο, δεν μπορεί όμως να γίνει αντιληπτό από τις αισθήσεις μας ό,τι είναι ασώματο και αφανές και ασχημάτιστο, και δεν έχει σχηματιστεί από ύλη.
Εννοώ, πως ότι δεν μπορείς να περιγράψεις, αυτό είναι ο θεός.Αυθεντικό κείμενο:
Θεόν νοήσαι μεν χαλεπόν, φράσαι δε αδύνατον ώ και νοήσαι δυνατόν το γαρ ασώματον σώματι σημήναι αδύνατον, και το τέλειον το ατελεί καταλαβέσθαι ου δυνατόν, και το αίδιον το ολιγοχρονίω συγγενέσθαι δύσκολον. το μεν γαρ αεί εστί, το δε παρέρχεται και το μεν αληθεία εστί, το δέ υπό φαντασίας σκιάζεται. το δέ ασθενέστερο, του ισχυροτέρου και το έλαττον του κρείττονος διέστηκε τοσούτον, όσον το θνητόν του θείου. η δε μέση τούτων διάστασις αμαυροί τήν του καλού θέα οφθαλμοίς μεν γαρ τα σώματα θεατά, γλώττη δε τα ορατά λεκτά το δε ασώματον και αφανές και ασχημάτιστον και μηδέ εξ ύλης υποκείμενον υπό των ημετέρων αισθήσεων καταληφθήναι ου δύναται. εννοούμαι, ώ εννοούμαι ο εξειπείν αδύνατον, τούτον εστιν ο θεός.
....
.....


Ανάλυση:

Ο Θεός είναι ασώματος.
Ο άνθρωπος είναι σώμα.
Πως είναι δυνατόν να περιγράψεις το ασώματο με σώμα;
Το μεν ασώματο είναι αλήθεια.
Το δε σώμα σκιάζεται από την εντύπωση πως είναι κάτι.
Η ανάμεσα τους απόσταση αμαυρώνει την θέα του ωραίου.
Τα σώματα είναι ορατά μέσω των οφθαλμών, και μέσω της γλώσσας γίνονται ορατά τα όσα λέγονται.

O Θεός είναι και ασώματος αλλά και δεν έχει σχήμα διότι είναι το Θείον, το Όλον Φως.
Το δε ασώματο είναι αόρατο και δεν έχει σχήμα ούτε μορφή ούτε είναι σχηματισμένο από ύλη, και δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τις πέντε αισθήσεις, (αφή, ακοή, όσφρηση, γεύση, όραση), διότι οι αισθήσεις είναι από ύλη.

Το σώμα σχηματίζεται από ύλη.
Το ασώματο σχηματίζεται κι αυτό μεν, αλλά δεν έχει μορφή από ύλη.
Διότι κάθε μορφή σχηματίζεται από τα δικά του χαρακτηριστικά.

Σώμα λοιπόν ορίζουμε κάθε τι που αποτελείται από ύλη.
Ασώματο ορίζουμε κάθε τι που δεν αποτελείται από ύλη.

Και είναι αδύνατον να περιγράψεις το ασώματο με σώμα.
Δηλαδή είναι αδύνατον να περιγράψεις με τις πέντε αισθήσεις αφή, ακοή, όσφρηση, γεύση, όραση, κάθε τι  ασώματο.

Οι πέντε αισθήσεις ανήκουν αποκλειστικά στο σχηματισμένο σώμα-μορφή από ύλη.

Με τα συναισθήματα όμως που είναι ασώματες ενέργειες μπορούμε να δούμε το ασώματο.
Αλλά και πάλι τα συναισθήματα δεν ανήκουν στο Φως, στον Θεό. 
Αλλά είναι θνητά συναισθήματα θνητών σωμάτων.
Διότι το σώμα σωματοποιεί κάθε ασώματη ενέργεια σε συναίσθημα η αίσθηση, αλλά που κάθε τι έχει και το αντίθετο του, άρα είναι μεγάλη πλάνη τα συναισθήματα, διότι είναι η ένωση του φωτός με το σκότος που επέφερε μία φύση διπολική, το πνεύμα της φύσης, όπου δεν είναι ούτε φως ούτε σκότος.

Διότι ο Θεός είναι το απόλυτο Αγαθό, και ούτε καν η λέξη Πανάγαθος μπορεί να περιγράψει τον Θεό, διότι είναι ύβρεις, και καλύτερο είναι όταν μιλούμε για τον Θεό η σιωπή..
....

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΛΕΙ ΤΡΟΜΟ.
Ο ΦΟΒΟΣ ΓΕΝΝΑ ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΤΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΠΟΣΟ ΔΕ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.
Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΛΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥΣ ΗΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΝ ΠΟΤΕ.

morfeas sky


Σχόλια

 1. Σωστά όλοι λένε να είστε κοινωνικοί να έχετε πολλούς φίλους και να ένωθειτε ως ομάδες για να καλύψει ο ενας τον άλλον.... Ναι αλλα ετςι τα κενά μέσα μας μεγαλώνουν και δεν μένουμε σχεδόν ποτε μόνοι με τον εαυτό μας.... Τον εχουμε απασχολημένο συνέχεια γιατι φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι κσι ακίνητοι.... Εδω ειναι η πρόκληση ο καθένας μόνος του..... Το αποτέλεσμα θα ειναι για όλους όμως...... Ενώ τωρα γινεται το αντίθετο......
  Για να δω ποιος μπορει να μείνει μόνος του χωρις να κάνει τίποτα....!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. Ο φόβος είναι κι αυτός συναίσθημα, είναι ασώματες και αθάνατες ενέργειες αλλά ενέργειες θνητών σωμάτων.
  Οι αρνητικές ασώματες ενέργειες σωματοποιούνται από την σάρκα σε συναισθήματα πάθη κι επιθυμίες, και αυτό γιατί σε ολόκληρο το περιβάλλον γύρω μας υπάρχουν μόνον οι δύο αντίθετες δυνάμεις, καλό-κακό, τρόμος- ηδονή, αλλά και τα δύο ανήκουν σε έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν αρμονικά τα δύο αντίθετα.
  Απλά ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτή την συνύπαρξη καλό-κακό, ζωή-θάνατος, διότι η αληθινή του φύση δεν ανήκει σε αυτόν τον κόσμο, είναι αθάνατος άρα δεν δεν δύναται να αποδεχτεί τον θάνατο ποτέ, είναι επίσης Φως και Ζωή, άρα όλα του τα συναισθήματα και οι αισθήσεις στο αληθινό του σώμα που είναι από φως και όχι από ύλη, σωματοποιούν τις φωτεινές ενέργειες που υπάρχουν γύρω του, άρα όλα είναι ΦΩΣ ΚΑΙ ΖΩΗ και στις αισθήσεις και στα συναισθήματα.
  Η ψυχή είναι το είδωλο της ζωής με τις τέλειες θετικές ενέργειες,(Αιθέρας), και ο αιθέρας δεν είναι φως, αλλά η αρμονία των δύο αντιθέτων.
  Ο πυρήνας της ανθρώπινης ψυχής, δεν είναι φως, αλλά ουσιωδώς όμοιος με το φως, έγινε πλέον Νους, δηλαδή Αιθέρας, ο Νους που ελέγχει και εξουσιάζει τον "διττό" κόσμο μέσω της Αρμονίας.
  Αν σήμερα κυριαρχεί στον άνθρωπο της Γης ο φόβος η ανασφάλεια, είναι γιατί τον οδηγεί το θνητό σώμα του και όχι η ψυχή, γιατί ποτέ δεν αναζήτησε την αλήθεια να την βρει.
  Σήμερα το 95% των ανθρώπων δεν σκέφτεται, και οι υπόλοιποι σκέφτονται ανθρωποκεντρικά γήινα.
  Πως είναι δυνατόν να δουν την αλήθεια; που είναι η αγαθή σκέψη των ανθρώπων; όταν μισούν οτιδήποτε διαφορετικό; η το φοβούνται; αντί να κατανοήσουν την αλήθεια και να απέχουν από τα δύο αντίθετα;
  Μόνον ο άνθρωπος που θα μείνει μόνος του θα συζητήσει με τον ανώτερο εαυτό του κάποια στιγμή.
  Αν το 95% έκανε το ίδιο ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός.
  Σήμερα ο κόσμος είναι ότι και οι άνθρωποι...σκοτεινός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου