ΛΟΓΟΣ Ζ’ ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ! ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

ΛΟΓΟΣ Ζ’ ΕΡΜΗΣ Ο ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ

ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Που πηγαίνετε, άνθρωποι, μεθυσμένοι έχοντας πιει το ανέρωτο κρασί της άγνοιας, (η άγνοια για την ύπαρξη του Θεού)
,  το οποίο δεν μπορείτε καν να αντέξετε, αλλά ήδη το ξερνάτε; (βγάζουμε όλη την κακία ενάντια στον συνάνθρωπο μας γιατί μας οδηγεί ο εγωισμός μας που θέλουμε να αποκτήσουμε τα πάντα για τον εαυτό μας).

Σταθείτε και συνέλθετε, σηκώστε ψηλά τα μάτια της καρδιάς σας. Κι αν όλοι δεν το μπορείτε, τουλάχιστον αυτοί που μπορείτε. 

(Να κοιτάξουμε με τα μάτια του αγαθού Νου, που υπάρχει στον πυρήνα της ψυχής).
Διότι η κακία της άγνοιας κατακλύζει τη γη ολόκληρη και μαζί της φθείρει και την ψυχή, (η ανθρωπότητα έγινε ένα με την κακία διότι έχασε την επαφή της με την νοητή ουσία της ψυχής), η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο σώμα, (όταν το σώμα εξουσιάζει την θεϊκή ψυχή την φυλακίζει και γίνεται δούλος του σώματος),  χωρίς να την αφήνει να προσορμιστεί στα λιμάνια της σωτηρίας. (του δρόμου που οδηγεί στο αγαθό, στην αλήθεια της ζωής, στο φως).

Μη σας παρασύρει, επομένως, το μεγάλο ρεύμα, (αυτό που κάνει η μάζα των ανθρώπων, οι πολλοί, η μόδα, ο υλικοκεντρικός πολιτισμός), αλλά εκμεταλλευόμενοι την άμπωτη - όσοι μπορείτε - πιάστε το λιμάνι της σωτηρίας αγκυροβολώντας σ΄αυτό κι αναζητείστε τον καθοδηγητή, (το λιμάνι της νοητής ουσίας της ψυχής που είναι ουσιωδώς όμοια με το φως), ο οποίος (Νους
) θα σας οδηγήσει στις πύλες της γνώσης, όπου βρίσκεται το λαμπρό φως, (Νους-νοητή ουσία της ψυχής, ουσιωδώς όμοια με το φως), το αμόλυντο από σκοτάδι, (ο Νους της ψυχής εξουσιάζει το σώμα και το πνεύμα), όπου ούτε ένας δεν μεθάει, (οι άκρατες και ακραίες  ηδονές της ύλης), αλλά όλοι είναι νηφάλιοι, (αρμονία, παν μέτρον άριστον, νους υγιής εν σώματι υγιεί), προσβλέποντας με την καρδιά σας σ΄αυτόν που θέλει να φανερωθεί. (όταν μας οδηγεί η ψυχή φανερώνεται το αγαθό η αληθινή ζωή το αγαθό φως, ο Θεός).

Διότι δεν είναι δυνατόν να τον ακούσουμε, ούτε να του μιλήσουμε, ούτε να τον δούμε με τα μάτια μας, παρά μόνο με τον νου και την καρδιά. 

(Να νοήσουμε την αλήθεια της ψυχής, αφού πρώτα νιώσουμε το αγαθό να μας οδηγεί).

Πρώτα απ΄όλα όμως πρέπει να σκίσεις το χιτώνα που φοράς, (σάρκα-σώμα), το ύφασμα της άγνοιας, (το σώμα, μας κρατά στην άγνοια του Θεού), το υποστήριγμα της κακίας, (καλό εναντίον κακού, δράση-αντίδραση), τα δεσμά της φθοράς, (τον φόβο της γήρανσης και του θανάτου), τον σκοτεινό περίβολο, (ο αισθητός υλικός κόσμος), τον ζωντανό θάνατο, (είμαστε ζωντανοί νεκροί), τον αισθητό νεκρό, (το αισθητό μας σώμα είναι νεκρό, είναι το στυγνό σκοτάδι που πήρε την διανοητική κίνηση από την νοητή ουσία της ψυχής), τον φορητό τάφο, (η ψυχή κουβαλά ένα βαρύ νεκρό φορτίο, το σώμα που του έδωσε ζωή), τον ληστή που κατοικεί μέσα σου, (το πνεύμα που δεν μένει ποτέ ήρεμο και πήρε την νοερή ζωή από την νοητή ουσία της ψυχής),  αυτόν που σε μισεί (το πνεύμα μισεί την αρμονία που επιβάλλει η νοητή ουσία της ψυχής), για όσα αγαπά (το πνεύμα επιζητά και "αγαπά" πάντα τα άκρα και την διαμάχη μεταξύ τους),  και σε φθονεί (το πνεύμα ζηλεύει την αρμονία της νοητής ουσίας της ψυχής που δεν μπορεί να έχει), για όσα μισεί. (το πνεύμα μισεί τις δυνάμεις της αρμονίας που το εξουσιάζουν).


Τέτοιος είναι ο εχθρικός χιτώνας που φόρεσες, που σε τραβά προς τα κάτω προς το μέρος του, ώστε να μην κοιτάξεις προς τα πάνω κι αντικρίζοντας την ομορφιά της αλήθειας και το αγαθό που κρύβει μέσα της, μισήσεις την κακία του.

Κι αφού αντιληφθείς την παγίδα που σου έστησε (το πνεύμα το οποίο διέσπασε την νοητή ουσία της ψυχής, και από αρσενικοθήλυκο που ήταν ομοούσιο και συντονισμένο στην ίδια δόνηση με το φως) μετατρέποντας σε αναίσθητα τα θεωρούμενα ως αισθητήρα όργανα (επέφερε το πνεύμα την αδράνεια του Νου της ψυχής, φράζοντας την επαφή μαζί του δίνοντας μας συνεχώς την ηδονή της υλης και της υλικής απόλαυσης) φράζοντας τα με πολύ υλικό και γεμίζοντας τα με σιχαμερή ηδονή, να μην ακούς όσα πρέπει εσύ ν΄ακούς, ούτε να βλέπεις όσα πρέπει εσύ να βλέπεις.morfeas sky

Σχόλια

morfeas sky

morfeas sky