"ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ" ΣΩΚΡΑΤΗΣ
"ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ"
Για να έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν πρώτα ότι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ για να μάθουν να ακούν.
Άρα ένα ξέρεις ότι δεν ξέρεις ΤΙΠΟΤΑ για να ΜΑΘΕΙΣ
Διότι αν "ξέρεις" τότε είσαι ανίκανος να ακούσεις κάτι άλλο ώστε να εξελίξεις την γνώση που κατέχεις.
Ο Σωκράτης όταν είπε αυτή τη φράση δεν εννοούσε να καθήσετε αδρανείς στην σκέψη απολαμβάνοντας όλα όσα υποτίθεται ότι γνωρίζετε για το θεό.
Αλλά είπε ότι ένα είδε, ότι με τα μάτια του σώματος είναι αδύνατον να δει ένας άνθρωπος πέραν της θνητής φύσης του σώματος του, γι'αυτό λοιπόν και όλοι εμείς πρέπει να εξελισσόμαστε διαρκώς, να διανοούμαστε συνεχώς με πρότυπο την αγαθή μας θέληση και την διαίσθηση μας, η οποία θα μας φέρει την νόηση, και η νόηση την σοφία του νοητού λόγου της ψυχής μας.
Το θέμα της εισόδου της ψυχής στο υλικό σώμα παρουσιάζεται ως ένα είδος εγκλεισμού μέσα στο σκότος. (λήθη-αμνησία).
Επίσης έχουμε το θέμα της διαφοράς ανάμεσα στη φυσική όραση του σώματος μέσω των ματιών και της νοητικής όρασης.
Ερμής Τρισμέγιστος:
Ο θεός υπάρχει μέσα στο νου, ο νους μέσα στην ψυχή και η ψυχή μέσα στην ύλη. Η ψυχή είναι μέσα στο σώμα, ο νους μέσα στην ψυχή και ο λόγος μέσα στο νου, ενώ ο Θεός είναι ο πατέρας όλων αυτών.
Ο Θεός βρίσκεται μέσα στο Νου, ο Αδιαίρετος Λόγος μέσα στο Νου, ο Νους και Αδιαίρετος Λόγος βρίσκεται μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, η ανθρώπινη ψυχή είναι το πνεύμα του πυρός, το πνεύμα του πυρός περιβάλλει συγκροτεί και κινεί το αστρικό μας σώμα, το αστρικό μας σώμα κινείται με την δική του λογική και τις δικές του αισθήσεις, ψυχρό-θερμό Αρμονία, το αστρικό μας σώμα περιβάλλει συγκροτεί και κινεί το ανθρώπινο σώμα, και το ανθρώπινο μας σώμα με τον εγκέφαλο και την καρδιά του σώματος κινεί το ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με την δική του λογική και τις δικές του αισθήσεις που αποτελούν ένα μίγμα των Τεσσάρων στοιχείων. Και ο Θεός είναι ο πατέρας όλων αυτών.
Ερμής Τρισμέγιστος:
Υπάρχουν δύο ζωές και δύο κινήσεις.
Μία κατά την ουσία, (η ανάλογη βαθμίδα του πνεύματος της Ιερής Δεκάδας που οδηγεί την ανθρώπινη ψυχή), και η άλλη ζωή κατά τη φύση του σώματος, (η σύνθετη φύση των άλογων στοιχείων που οδηγούν τα σύνθετα σώματα - μορφές της ύλης).
Tελικά ο θεός έπλασε τον άνθρωπο από δύο φύσεις, τη θνητή και τη θεϊκή, και τον αγαθό άνθρωπο και αυτόν που είναι αθάνατος.
(ο Άνθρωπος είναι αθάνατος, αλλά και Αγαθός Φως και Ζωή).
(ο Άνθρωπος είναι αθάνατος, αλλά και Αγαθός Φως και Ζωή).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου